Zlatno vino zlatnog otoka,
«Zlatna žlahtina» iz Vrbnika ...

Kako je vino postalo zlatno?

 900 godina od postanka grada,
 900 godina molitve i rada,
 vjera u Boga za sušnih i rodnih ljeta,
 nedjelja sveta,
 vinogradi što ih modro more soli,
 pjesma u radosti,
 suza u boli,
 zelen trs niknuo u kamenu i trnu:
    O kolike li radosti u prvom,
    zlatnom, zrnu!

Žlahtina.....
Plemenitost otoka Krka

«Zlatna vrbnička žlahtina»
ima tu svoju nježnu diskretnu
sortnu aromu,
strukturno uravnoteženu
bogatu cvjetnim notama cvijeta
divlje oskoruše,
smilja, često jabučnog,
nježno metalnog,
mineralnog karaktera.

  Piti sad...
     ili piti poslije...

Većina se ovog vina ispija
već u prvoj godini nakon berbe,
jer žlahtina bijela sorta je koja
svoju užitnu zanimljivost
poklanja bez zadrške.

    Ipak,
    posebno izabrana količina
    čuva ju i za godine
    koje dolaze...

[ žlahtina bijela ]
Ime joj dolazi od slavenskog pridjeva “žlahten”, što će reći plemeniti.

Tim plemenitim nektarom,
vinom Žlahtne bijele
krijepili su se
težaci i pastiri,
ribari i pomorci...

Takav odabir vina
«Zlatne vrbničke žlahtine»
u posebnim prigodama
toči se u butelje
naglašeno označene
obilježjem nekog
značajnog događaja.

Prigoda te vrste bila je
dolazak Pape Ivana Pavla II
u posjet Hrvatskoj 2003. godine,
kojeg je započeo upravo na Krku.

[ ZLATNA VRBNIČKA ŽLAHTINA ]
Vinogorje : Krk
Kultivar : Žlahtina bijela
Alkohol : 11,0 – 11,5 % vol.
Šećer : < 1 g/L

zlatno ljeskanje mora,
odsjaj Sunca u čaši,
u duši blaga radost...

Pije se rashlađena,
gutljaj po gutljaj,
pa nije li od zlata?